Speciale straalmiddelen

De speciale straalmiddelen in dit assortiment hebben een minder agressieve werking dan andere straalmiddelen. Hierdoor zijn ze ideaal voor delicate werkzaamheden aan gevels, gritstralen van hout, monumenten en andere delicatere oppervlakken inclusief roestvaststaal en aluminium.

Dit soort straalmiddelen beschadigt doorgaans het oppervlak niet.

We hebben verschillende speciale straalmiddelen in de aanbieding zoals Vasilfine micro-smeltslak (aluminium silicaat straalgrit), calcium carbonaat, softblast (gemalen walnootschalen) en natrium bicarbonaat (Armex). Ook de fijne fracties van Bekagrit koperslak straalgrit (BG250) en Scorex® calcium silicaat straalgrit (SC250) vallen hieronder. Ook glasparels hebben wij in ons assortiment.

Het assortiment speciale straalmiddelen bestaat o.a. uit:

 • Aluminium silicaat straalmiddel (micro-smeltslak straalgrit): Vasilfine
 • Glasparels: AbraVer®
 • Calcium carbonaat: Eurocal, Durcal
 • Armex natrium bicarbonaat
 • Doloblast dolomiet

Bekijk ons assortiment eenmalige straalmiddelen en meermalige straalmiddelen.

AbraVer glasparels

Glasparels zijn een rond, non-metallisch straalmiddel dat geproduceerd wordt van natronglas.

Glasparels worden gebruikt voor verfraaiing van het oppervlak zonder aantasting van het basismateriaal. Glasparels zijn zeer geschikt voor oppervlakte versteviging. Daarnaast worden glasparels gebruikt voor het reinigen van RVS.

Doloblast/Microdol Dolomite

Doloblast/Microdol® is een Calcium-magnesium carbonaat geproduceerd van briljant witte Dolomiet uit Noorwegen.

Doloblast/Microdol® is een universeel (fijn-)straalmiddel, en wordt veel toegepast voor nat-stralen. Zeer geschikt voor het restaureren van bouwwerken en standbeelden, het reinigen van gevels en verwijderen van vuil, en het afstralen van verf(lagen) en/of graffiti. Het bevat geen zware metalen of vrij kristallijn kwarts, en is dus milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid.

Doloblast/Microdol® bevat geen zouten die steen kunnen aantasten of witte uitslag geven. Door de lage hardheid is Doloblast/Microdol® meer een reinigingsmiddel en veroorzaakt het nauwelijks mechanische beschadiging op het gestraalde oppervlak. Doordat glas veel harder is, wordt het niet beschadigd bij het stralen met Doloblast/Microdol®. Harde metalen en harde verfsoorten behoeven veelal niet te worden afgeplakt (voor zover deze niet zijn geoxideerd of verweerd). Aluminium, koper, zink, dunne verflagen (latex, kunststoffen) dienen wel beschermd te worden.

Armex

Armex® Maintenance en Armex® Maintenance XL zijn een in water oplosbaar, reukloos en licht alkalisch poeder. Armex® is een op baking soda gebaseerde straaltechnologie.

Armex® wordt gebruikt als het oppervlak niet mag worden opgeruwd, als het straalmiddel geen schade mag aanbrengen in bv machines en als er geen straalmiddel residu mag achterblijven(oplosbaar in water). Armex® wordt gebruikt om vele uiteenlopende oppervlakken te reinigen of van verf te verwijderen zoals aluminium, staal, kunststoffen, beton, marmer en natuursteen. Zelfs glas kan gestraald worden zonder dit te matteren.

USDA goedgekeurd als A-1 cleaner , geschikt voor gebruik in FDA gereguleerde faciliteiten ISO 9002 gecertificeerd.

Durcal

Durcal is een calciumcarbonaat met een zeer lage hardheid, welke wordt gewonnen in Salses Frankrijk.

Durcal kan zowel in droog- als in nat straalsystemen worden toegepast en is zeer geschikt voor het reinigen van gevels. Door de speciale korrelmaat en de lage hardheid veroorzaakt Durcal geen schade aan het te reinigen oppervlak.

Durcal is verder zeer geschikt voor het reinigen van:

 • Marmer
 • Zandsteen
 • Natuursteen
 • Hout

Durcal is ook zeer geschikt voor het verwijderen van graffiti.

Eurocal

Eurocal calcium carbonaat is een straalmiddel met een zeer lage hardheid.

Eurocal calcium carbonaat kan zowel in droog- als in nat straalsystemen worden toegepast en is zeer geschikt voor het reinigen van gevels. Door de speciale korrelmaat en de lage hardheid veroorzaakt calcium carbonaat geen schade aan het te reinigen oppervlak.

Eurocal calcium carbonaat is verder zeer geschikt voor het reinigen van:

 • Marmer
 • Zandsteen
 • Natuursteen
 • Hout
 • en het verwijderen van graffiti.
Vasilfine

Vasilfine is een aluminium silicaat straalmiddel geproduceerd van smeltslakken afkomstig van kolengestookte energiecentrales. Vasilfine is geschikt voor droog-, nat- en vochtig stralen en voor alle systemen geschikt. Dit materiaal kan met name worden ingezet voor:

 • stralen van staal of andere metalen oppervlakten waar een lage tot zeer lage oppervlakte ruwheid gewenst is.
 • stralen van steen of beton waarbij men het oppervlak wil reinigen met zo min mogelijk mechanische beschadiging (Aérogommage / luchtgommen).
 • stralen van houten oppervlakken, zoals meubelen (Aérogommage / luchtgommen).

zogenaamd selectief stralen, d.w.z. het selectief verwijderen (of opruwen) van één of meerdere lagen van coatingsystemen.

Vasilfine wordt accuraat geproduceerd in overeenstemming met ISO standaards 11126-4 en 11127 (uitgezonderd de korrelmaat). Het bevat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts.

Softblast

Softblast is een mix van gemalen walnoot doppen en vruchtenpitten (bv. van kersen, abrikozen etc.). De korrels zijn taai en meerdere malen te gebruiken. Softblast kan worden gebruikt op oppervlakten die wel moeten worden gereinigd, maar die niet beschadigd mogen worden.

Softblast is een zacht, niet agressief materiaal dat geen schade en krassen veroorzaakt op metalen oppervlakten. Het is niet derhalve niet nodig om gevoelige onderdelen af te dekken. Het kan gebruikt worden in combinatie standaard straalapparatuur. Het is veilig, niet gevaarlijk, niet giftig en het bevat geen vrije kwarts.

Verwijderen van koolstof van motoronderdelen in de vliegtuigindustrie, auto-industrie en andere industrieën. Reinigen van mallen in de rubber industrie. Verwijderen van roest en aanslag van meters en messing kleppen/ ventielen. Verwijderen van verf van metalen en glazen oppervlakten. Reinigen van gipsen mallen.

Voldoet aan MIL-G-5634 C, type IV en aan de Rolls Royce specificaties.