Gevelreiniging

Van zandstenen kathedraal tot bakstenen rijtjeshuis, wij hebben voor elke gevel een straalmiddel dat reinigt zonder te beschadigen.

Bijzonder geschikt voor gevelreinigen zijn speciale straalmiddelen zoals Armex Natrium Bicarbonaat, Eurocal calcium carbonaat en Doloblast dolomiet straalgrit.

Maar ook andere eenmalige straalmiddelen zoals de fijnere korrelmaten van  Scorex® calcium silicaat straalgrit en Vasilfine aluminium silicaat (smeltslak straalgrit) behoren tot de mogelijkheden.Alle deze straalmiddelen kunnen worden gebruikt voor droog, nat en slurry stralen en bevatten geen vrij kristallijn kwarts.

Recent is onze fijnste korrelmaat Bekagrit, de BG250 gebruikt voor diverse gevelreinigingsprojecten in Frankrijk met uitstekende resultaten.

Stralen of gritstralen (zandstralen) wordt al vele jaren toegepast als effectieve oppervlaktebehandelingsmethode voor het reinigen en de restoratie van steen, baksteen of beton. Met deze technologie komen oude gebouwen weer tot leven. Echter de correcte keuze van het straalmiddel is belangrijk – het juiste straalmiddel zorgt voor een grondige reiniging zonder het oppervlak te beschadigen.

Onze speciale straalmiddelen zijn zeer geschikt voor het behandelen van delicate oppervlakken en zorgen altijd voor de juiste oppervlaktebehandeling.

Neem vandaag nog contact met ons op om uw behoeften op gebied van straalgrit en gritstralen (zandstralen) te bespreken. Wij kunnen u adviseren welk straalmiddel het beste past bij uw oppervlaktebehandeling.

NAstra

NAstra® is een straalmiddel gemaakt van ijzersilicaat (koperslak straalgrit). NAstra® wordt geproduceerd in overeenstemming met DIN EN ISO 11126-3 en is een ideaal straalgrit voor het gritstralen van staal, steen en beton en het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil.

NAstra® wordt tijdens het koperproductieproces gevormd. Hierbij ondergaat een smelt van ijzersilicaat een thermische schokbehandeling, wat zorgt voor een uniek glanzend, amorf granulaat. Tijdens het smelten van kopererts concentraat ontstaat er een ijzer silicaat. Via een sleuf wordt het materiaal gegranuleerd op een temperatuur van ongeveer 1250°C, door middel van een temperatuur gecontroleerde hogedruk waterjet. Na afkoeling in vers water worden de fijne deeltjes gescheiden van het granulaat. Het is een verglaasde amorfe slak, die geen water opneemt. Tijdens de productie van het straalmiddel wordt er niet gebroken, waardoor de korrels hun extreme hardheid en breukbestendigheid behouden.

NAstra® wordt gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingen in conventionele corrosiebescherming op vrijwel elk oppervlak. Het is geschikt voor voorbehandeling van oppervlakken volgens de normen SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1. Het is een ongevaarlijk synthetisch mineraal straalmiddel dat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts bevat.

Bekagrit

Bekagrit is een ijzer silicaat straalmiddel gemaakt van gegranuleerde slakken van metaalsmeltprocessen, ook wel koperslak straalgrit genoemd. Het is perfect voor het stralen van staal, steen en beton en voor het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil. Bekagrit is geschikt voor oppervlaktereinheidsnormen SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Bekagrit wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO normen 11126-3 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn kwarts.

Scorex

Scorex® is en straalmiddel gemaakt van gegranuleerde hoogovenslakken (calcium silicaat straalgrit). Scorex® is geschikt als straalmiddel voor alle vormen van conventionele corrosiebescherming op vrijwel alle oppervlakken zoals metaal, steen/beton, hout, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” of “sweepen” genoemd. Het presteert bijzonder goed bij het stralen en behandelen van oppervlakken van natuursteen en beton (gevelreiniging). Het heeft een zeer laag gehalte aan zware metalen en een mooie natuurlijke kleur.

Scorex® wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO standaards 11126-6 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn kwarts.

ScorexPlus

ScorexPlus is een hoogwaardig straalmiddel gemaakt van een zorgvuldig samengestelde mix van gegranuleerde hoogovenslakken (calcium silicaat straalgrit) en gerecycled natrium silicaat glas. Het is ontworpen voor het stralen van stalen, stenen en betonnen oppervlakken, het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil en is ook zeer geschikt voor roestvrij staal en aluminium en voor verschillende houtsoorten.

Consistente prestaties maken ScorexPlus geschikt voor oppervlaktevoorbereidingsnormen Sa 1, Sa 2, Sa 2½ en Sa 3, evenals voor wapperen / sweepen.

ScorexPlus is zeer nauwkeurig afgezeefd en voldoet aan de ISO-normen 11126-6 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn silica.

OK-grit

OK-Grit is een ijzer silicaat straalmiddel (nikkelslak straalgrit) gemaakt van nikkelslakken van de Boliden Harjavalta nikkelsmelter in Finland, waar het wordt voor gezeefd. In de Sibelco fabriek in Nakkila van SibelcoNordicOy AB, wordt de grondstof gedroogd, afgezeefd in verschillende korrelgroottes en wordt het stof verwijderd. OK-Grit is geschikt voor een breed scala aan straaltoepassingen en ook als een hoogwaardig granulaat korrel voor de dakbedekking industrie. Het materiaal is geproduceerd in overeenstemming met ISO 11126-5. Het wordt gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingsgebieden in conventionele corrosiebescherming op bijna alle oppervlakken. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Zeer geschikt als hoogwaardig granulaat voor (bitumen) dakbedekking, vanwege de weerbestendigheid, de kleurvastheid en de korrelverdeling.

Fajalit

Fajalit is een gegranuleerd ijzersilicaat straalmiddel (koperslak straalgrit) dat wordt geproduceerd in de koperfabriek van Boliden in Rönnskär in Zweden via een uniek proces genaamd 'fuming' waarbij het silicaat wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit resulteert in een zeer zuiver product. Na drogen wordt het materiaal vervolgens gezeefd tot een optimale deeltjesgrootte voor stralen. Fajalit kan op de meeste oppervlakken worden gebruikt en wordt geproduceerd in overeenstemming met ISO 11126-3.

Gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingsgebieden in conventionele corrosiebescherming op vrijwel alle oppervlakken. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Zeer geschikt als hoogwaardig granulaat voor (bitumen) dakbedekking, vanwege de weerbestendigheid, de kleurvastheid en de korrelverdeling.

Vasilgrit

Vasilgrit® is een aluminium silicaat straalmiddel geproduceerd van smeltslakken afkomstig van kolengestookte energiecentrales.Vasilgrit® is gemaakt voor het stralen van metaal en steen/beton, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” of “sweepen” genoemd.

Vasilgrit® wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO standaards 11126-4 en 11127.Het bevat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts.

AbraCut

AbraCut® is een natuurlijk voorkomend mineraal. Garnet is niet giftig en veroorzaakt geen gevaar voor gezondheid en milieu. Garnet is chemisch inert en bevat geen vrij kwarts.

Stralen van metaal en steen/beton, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” genoemd.

Stralen in straalkasten, straalcabines en vochtstraalsystemen.Geschikt voor het aanstralen van thermisch/verzinkt materiaal en gevel- en betonsanering.

Doloblast/Microdol Dolomite

Doloblast/Microdol® is een Calcium-magnesium carbonaat geproduceerd van briljant witte Dolomiet uit Noorwegen.

Doloblast/Microdol® is een universeel (fijn-)straalmiddel, en wordt veel toegepast voor nat-stralen. Zeer geschikt voor het restaureren van bouwwerken en standbeelden, het reinigen van gevels en verwijderen van vuil, en het afstralen van verf(lagen) en/of graffiti. Het bevat geen zware metalen of vrij kristallijn kwarts, en is dus milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid.

Doloblast/Microdol® bevat geen zouten die steen kunnen aantasten of witte uitslag geven. Door de lage hardheid is Doloblast/Microdol® meer een reinigingsmiddel en veroorzaakt het nauwelijks mechanische beschadiging op het gestraalde oppervlak. Doordat glas veel harder is, wordt het niet beschadigd bij het stralen met Doloblast/Microdol®. Harde metalen en harde verfsoorten behoeven veelal niet te worden afgeplakt (voor zover deze niet zijn geoxideerd of verweerd). Aluminium, koper, zink, dunne verflagen (latex, kunststoffen) dienen wel beschermd te worden.

Armex

Armex® Maintenance en Armex® Maintenance XL zijn een in water oplosbaar, reukloos en licht alkalisch poeder. Armex® is een op baking soda gebaseerde straaltechnologie.

Armex® wordt gebruikt als het oppervlak niet mag worden opgeruwd, als het straalmiddel geen schade mag aanbrengen in bv machines en als er geen straalmiddel residu mag achterblijven(oplosbaar in water). Armex® wordt gebruikt om vele uiteenlopende oppervlakken te reinigen of van verf te verwijderen zoals aluminium, staal, kunststoffen, beton, marmer en natuursteen. Zelfs glas kan gestraald worden zonder dit te matteren.

USDA goedgekeurd als A-1 cleaner , geschikt voor gebruik in FDA gereguleerde faciliteiten ISO 9002 gecertificeerd.

Durcal

Durcal is een calciumcarbonaat met een zeer lage hardheid, welke wordt gewonnen in Salses Frankrijk.

Durcal kan zowel in droog- als in nat straalsystemen worden toegepast en is zeer geschikt voor het reinigen van gevels. Door de speciale korrelmaat en de lage hardheid veroorzaakt Durcal geen schade aan het te reinigen oppervlak.

Durcal is verder zeer geschikt voor het reinigen van:

 • Marmer
 • Zandsteen
 • Natuursteen
 • Hout

Durcal is ook zeer geschikt voor het verwijderen van graffiti.

Eurocal

Eurocal calcium carbonaat is een straalmiddel met een zeer lage hardheid.

Eurocal calcium carbonaat kan zowel in droog- als in nat straalsystemen worden toegepast en is zeer geschikt voor het reinigen van gevels. Door de speciale korrelmaat en de lage hardheid veroorzaakt calcium carbonaat geen schade aan het te reinigen oppervlak.

Eurocal calcium carbonaat is verder zeer geschikt voor het reinigen van:

 • Marmer
 • Zandsteen
 • Natuursteen
 • Hout
 • en het verwijderen van graffiti.
Vasilfine

Vasilfine is een aluminium silicaat straalmiddel geproduceerd van smeltslakken afkomstig van kolengestookte energiecentrales. Vasilfine is geschikt voor droog-, nat- en vochtig stralen en voor alle systemen geschikt. Dit materiaal kan met name worden ingezet voor:

 • stralen van staal of andere metalen oppervlakten waar een lage tot zeer lage oppervlakte ruwheid gewenst is.
 • stralen van steen of beton waarbij men het oppervlak wil reinigen met zo min mogelijk mechanische beschadiging (Aérogommage / luchtgommen).
 • stralen van houten oppervlakken, zoals meubelen (Aérogommage / luchtgommen).

zogenaamd selectief stralen, d.w.z. het selectief verwijderen (of opruwen) van één of meerdere lagen van coatingsystemen.

Vasilfine wordt accuraat geproduceerd in overeenstemming met ISO standaards 11126-4 en 11127 (uitgezonderd de korrelmaat). Het bevat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts.