Eenmalige straalmiddelen

Eenmalige straalmiddelen worden gebruikt in de zogenaamde ‘open nozzle’ straaltoepassingen.

Bekijk ons assortiment eenmalige straalmiddelen. Al onze eenmalige straalmiddelen voldoen aan ISO normen 11126 en 11127 en bevatten minder dan 1% vrij kristallijn kwarts.

Onze eenmalige straalmiddelen worden grotendeels geproduceerd uit zorgvuldig geselecteerde secundaire grondstoffen. Dit zijn bijproducten van andere industriële processen die worden hergebruikt, waardoor waardevolle primaire hulpbronnen worden bespaard.

Het assortiment eenmalige straalmiddelen bestaat o.a. uit:

  • IJzer silicaat (koperslag, nikkelslak): NAstra®, Bekagrit, Fajalit and OK-Grit
  • Calcium silicaat (hoogovenslak): Scorex®, ScorexPlus
  • Aluminium silicaat (smeltslak): Vasilgrit®, Vasilfine
  • Garnet: Minersiv®, Abracut®

Naar onze eenmalige straalmiddelen.

Bekijk ons assortiment meermalige straalmiddelen en speciale straalmiddelen.

NAstra

NAstra® is een straalmiddel gemaakt van ijzersilicaat (koperslak straalgrit). NAstra® wordt geproduceerd in overeenstemming met DIN EN ISO 11126-3 en is een ideaal straalgrit voor het gritstralen van staal, steen en beton en het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil.

NAstra® wordt tijdens het koperproductieproces gevormd. Hierbij ondergaat een smelt van ijzersilicaat een thermische schokbehandeling, wat zorgt voor een uniek glanzend, amorf granulaat. Tijdens het smelten van kopererts concentraat ontstaat er een ijzer silicaat. Via een sleuf wordt het materiaal gegranuleerd op een temperatuur van ongeveer 1250°C, door middel van een temperatuur gecontroleerde hogedruk waterjet. Na afkoeling in vers water worden de fijne deeltjes gescheiden van het granulaat. Het is een verglaasde amorfe slak, die geen water opneemt. Tijdens de productie van het straalmiddel wordt er niet gebroken, waardoor de korrels hun extreme hardheid en breukbestendigheid behouden.

NAstra® wordt gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingen in conventionele corrosiebescherming op vrijwel elk oppervlak. Het is geschikt voor voorbehandeling van oppervlakken volgens de normen SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1. Het is een ongevaarlijk synthetisch mineraal straalmiddel dat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts bevat.

Bekagrit

Bekagrit is een ijzer silicaat straalmiddel gemaakt van gegranuleerde slakken van metaalsmeltprocessen, ook wel koperslak straalgrit genoemd. Het is perfect voor het stralen van staal, steen en beton en voor het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil. Bekagrit is geschikt voor oppervlaktereinheidsnormen SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Bekagrit wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO normen 11126-3 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn kwarts.

Scorex

Scorex® is en straalmiddel gemaakt van gegranuleerde hoogovenslakken (calcium silicaat straalgrit). Scorex® is geschikt als straalmiddel voor alle vormen van conventionele corrosiebescherming op vrijwel alle oppervlakken zoals metaal, steen/beton, hout, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” of “sweepen” genoemd. Het presteert bijzonder goed bij het stralen en behandelen van oppervlakken van natuursteen en beton (gevelreiniging). Het heeft een zeer laag gehalte aan zware metalen en een mooie natuurlijke kleur.

Scorex® wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO standaards 11126-6 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn kwarts.

ScorexPlus

ScorexPlus is een hoogwaardig straalmiddel gemaakt van een zorgvuldig samengestelde mix van gegranuleerde hoogovenslakken (calcium silicaat straalgrit) en gerecycled natrium silicaat glas. Het is ontworpen voor het stralen van stalen, stenen en betonnen oppervlakken, het verwijderen van walshuid, roest, oude verf en vuil en is ook zeer geschikt voor roestvrij staal en aluminium en voor verschillende houtsoorten.

Consistente prestaties maken ScorexPlus geschikt voor oppervlaktevoorbereidingsnormen Sa 1, Sa 2, Sa 2½ en Sa 3, evenals voor wapperen / sweepen.

ScorexPlus is zeer nauwkeurig afgezeefd en voldoet aan de ISO-normen 11126-6 en 11127. Het bevat minder dan 1% vrij kristallijn silica.

OK-grit

OK-Grit is een ijzer silicaat straalmiddel (nikkelslak straalgrit) gemaakt van nikkelslakken van de Boliden Harjavalta nikkelsmelter in Finland, waar het wordt voor gezeefd. In de Sibelco fabriek in Nakkila van SibelcoNordicOy AB, wordt de grondstof gedroogd, afgezeefd in verschillende korrelgroottes en wordt het stof verwijderd. OK-Grit is geschikt voor een breed scala aan straaltoepassingen en ook als een hoogwaardig granulaat korrel voor de dakbedekking industrie. Het materiaal is geproduceerd in overeenstemming met ISO 11126-5. Het wordt gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingsgebieden in conventionele corrosiebescherming op bijna alle oppervlakken. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Zeer geschikt als hoogwaardig granulaat voor (bitumen) dakbedekking, vanwege de weerbestendigheid, de kleurvastheid en de korrelverdeling.

Abraver glas straalgrit

Abraver® glas straalgrit wordt geproduceerd van zorgvuldig geselecteerd gerecycled glas. Het uitgekiende productieproces zorgt ervoor dat er geen organische verontreinigingen, vrij kristallijn kwarts en zware metalen inzitten. Glas straalgrit is een uitstekend en economisch alternatief voor het bewerken van relatief zachte en delicate oppervlakken vanwege het schurende en niet-reactieve karakter.

Fajalit

Fajalit is een gegranuleerd ijzersilicaat straalmiddel (koperslak straalgrit) dat wordt geproduceerd in de koperfabriek van Boliden in Rönnskär in Zweden via een uniek proces genaamd 'fuming' waarbij het silicaat wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit resulteert in een zeer zuiver product. Na drogen wordt het materiaal vervolgens gezeefd tot een optimale deeltjesgrootte voor stralen. Fajalit kan op de meeste oppervlakken worden gebruikt en wordt geproduceerd in overeenstemming met ISO 11126-3.

Gebruikt als straalmiddel voor alle toepassingsgebieden in conventionele corrosiebescherming op vrijwel alle oppervlakken. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1.

Zeer geschikt als hoogwaardig granulaat voor (bitumen) dakbedekking, vanwege de weerbestendigheid, de kleurvastheid en de korrelverdeling.

Vasilgrit

Vasilgrit® is een aluminium silicaat straalmiddel geproduceerd van smeltslakken afkomstig van kolengestookte energiecentrales.Vasilgrit® is gemaakt voor het stralen van metaal en steen/beton, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” of “sweepen” genoemd.

Vasilgrit® wordt accuraat geproduceerd en gezeefd in overeenstemming met ISO standaards 11126-4 en 11127.Het bevat minder dan 0,1% vrij kristallijn kwarts.

AbraCut

AbraCut® is een natuurlijk voorkomend mineraal. Garnet is niet giftig en veroorzaakt geen gevaar voor gezondheid en milieu. Garnet is chemisch inert en bevat geen vrij kwarts.

Stralen van metaal en steen/beton, verwijdering van walshuid, roest, oude verflagen, vuil etc. Geschikt voor SA-3, SA-2½, SA-2 en SA-1, ook wel “wapperen” genoemd.

Stralen in straalkasten, straalcabines en vochtstraalsystemen.Geschikt voor het aanstralen van thermisch/verzinkt materiaal en gevel- en betonsanering.

Minersiv

Minersiv® is een speciale afgezeefde Garnet. Garnet is een natuurlijk voorkomend mineraal, niet giftig en veroorzaakt geen gevaar voor gezondheid en milieu. Garnet is chemisch inert en bevat geen vrij kwarts. Minersiv® wordt na productie nogmaals gedroogd en zeer nauwkeurig afgezeefd.

Minersiv® is een straalmiddel / snijzand dat speciaal is ontwikkeld ten behoeve van watersnijden met watersnijmachines.

Product standaard ISO 11126-10 en 11127